marți, 20 octombrie 2015

Extractia uleioasa si acida a pigmentilor


d) Experiment: 

Extragerea pigmenţilor carotenoidici din morcov (Daucus carota) în soluţie uleioasă

Mod de lucru:

Se toacă mărunt o cantitate mică de morcov  şi se amestecă bine cu 10 ml de ulei mineral.

Se filtrează compoziţia obţinuta cu ajutorul unei pâlnii cu hârtie de filtru  într-un pahar Berzelius.

După câteva minute, o soluţie care conţine pigment va picura prin intermediul pâlniei în paharul Berzelius. Se amestecă 5 ml apa dedurizată cu 10 ml ulei mineral şi se filtrează amestecul de morcov din nou. Într-o zonă puternic luminata puneţi o bucată de hârtie albă în spatele celor două pahare Berzelius şi se compara soluţiile.


e) Experiment: 

Extragerea pigmentului  roşu betanina din sfeclă în soluţie apoasă acidulată (ph acid)
Mod de lucru:
Se toaca tăiței o bucata de sfeclă roşie și se introduce intr-o eprubetă. Se adauga apă acidulată pana se acopera fragmentele de sfecla.
Extractul este concentrat sau eventual uscat prin pulverizare. Este un colorant sensibil la căldură(se brunifică)
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.