marți, 20 octombrie 2015

Extractia alcoolica a pigmentilor


Experiment 1 : 

Extragerea pigmenţilor clorofilieni în solvenţi organici (alcool etilic)
Principiul metodei:  Pigmenţii asimilatori din cloroplaste sunt insolubili în apă și de aceea extragerea lor se face la rece sau la cald prin solubilizare în diferiţi solvenţi organici (acetona, alcool etilic, alcool metilic, alcool butilic, cloroform), obţinându-se soluţia brută de pigmenţi.
Materialele necesare: frunze proaspete sau uscate de la diferite specii de plante, balanţa tehnica, mojar cu pistil, flacon, alcool etilic 90%
Mod de lucru:

Se cântăresc 5 grame frunze proaspete și se mojarează adăugându-se 1-2 picături de apă, cu rol de desfacere a pigmenţilor de pe substratul proteic din cloroplaste. Se adăugă 25ml alcool etilic, fracţionat în 2-3 reprize, printr-o hârtie de filtru uscată.

Interpretare. Prin distrugerea integrităţii celulelor, solventul organic solubilizează pigmenţii din cloroplaste, care sunt extraşi prin filtrare și trec în extractul alcoolic brut de pigmenţi.


Experiment 2:

Separarea pigmentilor asimilatori

Principiul metodei: Separarea calitativă și cantitativă a diferiţilor pigmenţi asimilatori din frunze se bazează fie pe gradul diferit de solubilitate în anumiţi solvenţi organici a xantofilei, mai solubila în alcool și a clorofilei și carotinei, mai solubile în benzină.

Mod de lucru:

Într-o eprubetă se toarnă 3ml soluţie alcoolica de pigmenţi și se adăuga 5ml benzină. După agitarea puternică a amestecului, se lasă în repaus pe un stativ. Se constată separarea a doua straturi distincte. Stratul superior de culoare verde ce conţine clorofila iar stratul inferior de culoare galben-verzui ce conţine xantofila în alcool. Dacă nu se realizează separarea celor două straturi se vor adăuga 2-3 picături de apă pentru a dilua alcoolul și a reduce miscibilitatea cu benzină.

Interpretare. Separarea xantofilei de ceilalţi pigmenţi din extractul alcoolic a fost posibilă pe baza solvării selective componentelor în alcool sau benzină



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.