Folosirea pigmenţilor vegetali din varza roşie (antocianine) ca indicator de Ph
Antocianina din varză poate fi utilizată pentru a determina valorile ph-ului anumitor soluţii.
Prepararea soluţiilor de testare
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
130 ml de oţet
|
Sucul unei lămâi
se amestecă până la 130 ml cu apă distilată |
130 ml Sprite
|
130 ml apă distilată
| 0,15 g de praf de copt, 130 ml apă distilată |
0,2 g săpun,
130 ml apă distilată |
15 ml produs de curăţat, până 130 ml apă distilată
|
Soluţiile test se amestecă cu 12 ml suc de varză roşie şi se agită uşor.
Interpretare:
Diferitele produse din gospodărie conţin acizi sau baze.
oţet
|
lămâie
|
Sprite
|
Praf de copt
|
săpun
|
Produs de curăţat
|
Acid acetic
|
acid citric
|
acid carbonic, acid citric
|
Bicarbonat de sodiu
|
Săruri de sodiu ale acizilor graşi
|
Hidroxid de sodiu, carbonat de sodiu
|
Se observă virarea culorii indicatorului (pigmenţilor antocianine) în mediu acid spre roșu-violet, iar în mediu bazic spre albastru-verde
Se poate confecţiona hârtie indicatoare de ph prin tăierea unor fâșii dintr-o hârtie de filtru, impregnarea cu soluţia de varză roşie obţinuta și uscarea lor ulterioara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.