marți, 20 octombrie 2015

Extractia apoasa a colorantilor III


Folosirea pigmenţilor vegetali din varza roşie (antocianine)  ca indicator de Ph


Antocianina din varză poate fi utilizată pentru a determina valorile ph-ului anumitor soluţii.
Prepararea soluţiilor de testare
1
2
3
4
5
6
7
130 ml de oţet
Sucul unei lămâi
se amestecă până la 130 ml cu apă distilată
  130 ml Sprite  
130 ml apă distilată

0,15 g de  praf de copt,
 130 ml apă distilată
0,2 g săpun,
130 ml apă distilată 
15 ml produs de curăţat, până 130 ml apă distilată  

Mod de lucru:
Soluţiile test se amestecă cu 12 ml suc de varză roşie şi se agită uşor.
Interpretare:
Diferitele produse din gospodărie conţin acizi sau baze.
oţet
lămâie
Sprite
Praf de copt
săpun
Produs de curăţat
Acid acetic
 acid citric
acid carbonic, acid citric
 Bicarbonat de sodiu  
  Săruri de sodiu ale acizilor graşi 
  Hidroxid de sodiu, carbonat de sodiu 
Sucul de varză roşie este un indicator de pH. Va rezulta o varietate de culori la adăugarea soluţiilor cu diferite valori ale pH-ului.
Se observă virarea culorii indicatorului (pigmenţilor antocianine)  în mediu acid spre roșu-violet, iar în mediu bazic spre albastru-verde
Se poate confecţiona hârtie indicatoare de ph prin tăierea unor fâșii dintr-o hârtie de filtru, impregnarea cu soluţia de varză roşie obţinuta și uscarea lor ulterioara.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.