marți, 15 iunie 2021

Riscuri la care se pot expune elevii in cazul rezolvarii variantelor de bacalaureat la disciplina Anatomie si fiziologie umana, genetica

 

1. Exista riscul ca, din motive tehnice, (imprimare nelizibila etc.) elevul sa fie dezavantajat.

2. Exista riscul ca elevul sa nu inteleaga continutul enunturilor

Exemplu: daca se cer  trei caracteristici functionale ale nefronului, elevul trebuie sa aminteasca  procesele de ultrafiltrare glomerulara, reabsorbtie si secretie si nu aspecte ce tin de anatomia nefronului (corpuscul renal format din glomerul si capsula Bowman,  sistem de tuburi) sau morfologia nefronului (nefrocite cu microvilli, etc.)

3. Exista riscul sa apara intrepretari si subiectivitate in corectare la itemul de tip subiectiv “eseu structurat”  daca elevul nu alege cele sase notiuni care sa fie strict legate de tematica eseului, notiuni pe care apoi sa le foloseasca pentru formularea celor 3-4 propozitii/fraze.

Exemplu: 

Eseu:”Mecanismul ventilatiei la mamifere"

Raspuns punctaj minim

6 notiuni alese in mod necorespunzator: se contracta, se relaxeaza, faringe, laringe, organe digestive, branhii

Ventilatia pulmonara reprezinta cantitatea de aer care intra si iese din plamani. Cand aerul intra in plamani cavitatea toracica se mareste, se contracta, iar cand aerul iese din plaman , cavitatea toracica se relaxeaza, scade.

Aerul trec prin laringe, organ comun cu organele digestive, faringe, trahee, branhii.

Raspuns punctaj maxim

6 notiuni alese in mod corespunzator: diafragma, musculatura intercostala, volumul cutiei toracice, volumul plamanilor, presiunea intrapulmonara, presiunea atmosferica

In mecanica ventilatiei intervin: diafrgama si musculatura intercostala. 

In timpul inspiratiei, creste volumul cutiei toracice, creste volumul plamanilor si scade presiunea intrapulmonara sub cea atmosferica, ceea ce determina patrunderea aerului.
In timpul expiratiei, scade volumul cutiei toracice, scade volumul plamanilor si creste presiunea intrapulmonara sub cea atmosferica, ceea ce determina iesirea aerului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.