marți, 15 iunie 2021

Evaluare obiectiva bacalaureat

Evaluarea obiectiva a lucrarilor de bacalaureat  de Anatomie si fiziologie umana, genetica

Aspecte importante de care trebuie sa tina seama profesorii evaluatori:

1. Citirea cu atentie a subiectelor, pentru a avea o intelegere deplina asupra continutului exercitiilor

si a modului de apreciere a acestora

2. Respectarea cu strictete a baremului, astfel incat notarea celor doi profesori evaluatori sa fie

apropiata

3. Calcularea cu atentie a punctajelor subiectelor

4. Consultarea si colaborarea intre evaluatori atunci cand apar aspecte de interpretare a

raspunsurilor date de elev, pentru a nu defavoriza/supraevalua lucrarea

5. Raportarea cu atentie a rezultatelor evaluarii, astfel incat sa nu apara erori in ceea ce priveste transferul notelor in documentele oficiale (borderouri)

6. Atentie ! Exista un interval prea mic de timp (24-48 de ore) acordat corectarii de catre un profesor evaluator a unui numar mare de lucrari; proba la disciplina Anatomie si fiziologie umana, genetica este sustinuta in ultima zi de examen si, de regula profesorul evaluator are un numar mare de lucrari de corectat (statisticile arata ca multi elevi aleg sa sustina la proba E disciplina Anatomi si fiziologie umana, genetica)

 

Modalitati de diminuare a diferentelor de notare

-stabilirea cu exactitate, de catre profesorii corectori, inca de la inceputul evaluarii lucrarilor, a aspectelor de care sa se tina seama pe parcurs; ce se puncteaza si ce nu se puncteaza

-consultarea intre evaluatori in ceea ce priveste continutul stiintific al unor afirmatii

  

Avantajele și limitele/dezavantajele utilizării borderoului electronic/bazelor de date în format electronic în cadrul procesului de evaluare.

Avantaje:

-completarea si transmiterea datelor este mult simplificata

-calcularea corecta si rapida a rezultatelor
-tiparire clara
-preluare rapida a rezultatelor si realizarea in timp optim a clasamentelor pentru afisare
-modificari rapide ale erorilor aparute

Dezavantaje:

-pot apare erori in redactare, dar acest aspect poate fi intalnit si in sistemul clasic; in cazul borderourilor electronice, erorile pot fi remediate mult mai usor

  

Riscuri la care se pot expune elevii in cazul rezolvarii variantelor de bacalaureat la disciplina Anatomie si fiziologie umana, genetica

 

1. Exista riscul ca, din motive tehnice, (imprimare nelizibila etc.) elevul sa fie dezavantajat.

2. Exista riscul ca elevul sa nu inteleaga continutul enunturilor

Exemplu: daca se cer  trei caracteristici functionale ale nefronului, elevul trebuie sa aminteasca  procesele de ultrafiltrare glomerulara, reabsorbtie si secretie si nu aspecte ce tin de anatomia nefronului (corpuscul renal format din glomerul si capsula Bowman,  sistem de tuburi) sau morfologia nefronului (nefrocite cu microvilli, etc.)

3. Exista riscul sa apara intrepretari si subiectivitate in corectare la itemul de tip subiectiv “eseu structurat”  daca elevul nu alege cele sase notiuni care sa fie strict legate de tematica eseului, notiuni pe care apoi sa le foloseasca pentru formularea celor 3-4 propozitii/fraze.

Exemplu: 

Eseu:”Mecanismul ventilatiei la mamifere"

Raspuns punctaj minim

6 notiuni alese in mod necorespunzator: se contracta, se relaxeaza, faringe, laringe, organe digestive, branhii

Ventilatia pulmonara reprezinta cantitatea de aer care intra si iese din plamani. Cand aerul intra in plamani cavitatea toracica se mareste, se contracta, iar cand aerul iese din plaman , cavitatea toracica se relaxeaza, scade.

Aerul trec prin laringe, organ comun cu organele digestive, faringe, trahee, branhii.

Raspuns punctaj maxim

6 notiuni alese in mod corespunzator: diafragma, musculatura intercostala, volumul cutiei toracice, volumul plamanilor, presiunea intrapulmonara, presiunea atmosferica

In mecanica ventilatiei intervin: diafrgama si musculatura intercostala. 

In timpul inspiratiei, creste volumul cutiei toracice, creste volumul plamanilor si scade presiunea intrapulmonara sub cea atmosferica, ceea ce determina patrunderea aerului.
In timpul expiratiei, scade volumul cutiei toracice, scade volumul plamanilor si creste presiunea intrapulmonara sub cea atmosferica, ceea ce determina iesirea aerului.